2014-11-13 13:12:06• hírek • Kocsis Zoltán

Több szatmárit várnak az urnák elé, mint az első fordulóban

Az elnökválasztás első fordulója a legkisebb probléma nélkül zajlott és hasonlóra számítanak a vasárnapi második fordulóban, jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Eugeniu Avram prefektus és Adriana Valcu, a Megyei Választási Iroda elnöke.

A két forduló közötti legfontosabb és egyben legmeglepőbb különbség, hogy megnőtt a választási névjegyzékben szereplő személyek száma. A prefektúra tájékoztatása szerint az első körben 317.918 fő szerepelt az állandó névjegyzékben, addig a második fordulóra ez a szám 318.014-re emelkedett - azaz szám szerint 95 személlyel nőtt a számuk. A változásnak több oka lehet: egyesek időközben betöltötték 18. életévüket vagy a lakcímváltozást most jelentették be, esetleg korábban nem volt személyigazolványuk.

Nem változott viszont a szavazóházak száma: továbbra is 334 helyen várják az állampolgárokat. A megyébe összesen 350.090 szavazólap érkezett, ezeket csütörtökön kezdik szétosztani. Érkezett továbbá 188.554, a szavazás tényét igazoló öntapadó - azért csak ennyi, mert az első fordulóból megmaradt 162.446 darab. A választás két fordulójának megrendezése csak Szatmár megyében 2,1 millió lejbe kerül.

Avram elmondta, pénteken és szombaton a prefektúra szakemberei ellenőrzik majd a szavazóházakat. Megemlítette, hogy az első körben három szavazóház esetében fordult elő, hogy a bizottság elnöke az egész épületet lepecsételte a szavazás előtti éjszaka, holott csak a helyiséget kellett volna. Ez azért fontos, mert az őrök így könnyebben el tudják látni feladatukat: nem egy egész épületet kell vigyázniuk, csak azt a termet, ahol a szavazófülkék, az urnák és a szükséges kellékek vannak.

Valcu tájékoztatta az érintetteket, hogy a mozgóurnákat ezúttal is szombat délután 18.00-20.00 órák között lehet igényelni a szavazóházi elnöknél. A kérvény leadásához mellékelni kell az orvosi igazolást (betegek esetén) vagy bírósági végzést (házi őrizetben lévők esetben).

A megyei választási iroda elmondta továbbá: a két forduló között egyetlen fél sem élt panasszal a kampány kapcsán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: